Grilovačka bez kíl navyše

22. července 2007 v 20:28 | Thinana |  Tipy a triky
K správnej záhradnej atmosfére patrí aj grilovačka. Hneď ako sa oteplí, pozvánky na opekačky sa len tak hrnú. Najmä dámy sa často bránia dobrotám, ktoré sa podávajú, aby nepribrali. Kde-tu si dajú do úst kúsok zeleniny, ale opečenému mäsu sa radšej vyhýbajú. Grilovať sa však dá aj tak, aby sa hody neprejavili na hmotnosti.

NEPEČTE NA OHNI
Ak ste sa rozhodli udržať si líniu a žiť zdravo, nemusíte sa grilovania úplne vzdať. Potvrdzujú to aj slová Kataríny Skybovej z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy. "Mäso nemá vysokú energetickú hodnotu, keď ho však naložíte do olejovej a korenistej marinády, všetko sa zmení. Zdraviu neprospeje ani tmavá kôrka, ktorá na mäse vznikne pri grilovaní. Čierny obal signalizuje, že sa bielkovina zmenila na uhlík." Tieto problémy sa však dajú vyriešiť. Klasický gril na drevené uhlie vymeňte za elektrický či plynový. Potraviny nie sú pri tomto druhu úpravy vystavené dymu a priamemu ohňu. Na druhej strane treba priznať, že pre mnohých gurmánov sa potom stratí tá správna chuť. Ak sa nechcete vzdať úpravy na drevenom uhlí, môžete mäso grilovať v špeciálnych obaloch, aby ste sa vyhli spáleniu. V nijakom prípade však mäso nepripravujte priamo nad plameňom, ale nad rozhorúčenou pahrebou.
PRIPRAVTE SI ĽAHKÝ DRESING
A aké sú ďalšie zásady zdravého grilovania? Najdôležitejšie je, aby tento druh úpravy jedál zostal iba občasnou záležitosťou. Ak ste sa rozhodli pripraviť priateľom príjemné popoludnie, vyberte si pri nákupe radšej kuracie mäso ako klobásy či bôčik. Potraviny pripravujte na prírodný spôsob. Nemusia byť za každú cenu naložené v oleji či kalorických omáčkach. "Ako prílohu podávajte k mäsu rozličné druhy ľahkých dresingov. Pripravíte ich z bielych jogurtov, ktoré ochutíte bylinkami," radí Katarína Skybová. "Grilovať môžete aj rôzne druhy zeleniny: patizón, baklažán, cuketa sú na tento druh úpravy najvhodnejšie. Na grilovačke sa dá obstáť aj bez ujmy na zdraví i hmotnosti."

DOCHUCUJTE BYLINKAMI
Keď ich budete pridávať do jedla, nekrájajte ich, ale potrhajte, lepšie pustia arómu. Majorán: využíva sa na dochutenie polievky, do hrnca ho pridajte na konci varenia, výborný je na ochutenie mäsa, posypte ho ešte pred pečením. Pažítka: používa sa čerstvá na ochutenie nátierok z tvarohu, zeleninového šalátu, ale i na maslový chlieb. Šalvia: má veľmi intenzívnu chuť a používa sa najmä na prípravu bravčového a teľacieho mäsa. Osvieži aj studené syrové taniere či rozličné pokrmy z paradajok. Tymian: vďaka silnej korenistej chuti a vôni sa využíva pri príprave grilovaného mäsa alebo na ochutenie zeleninových šalátov.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Kto má najkrajšiu postavu?

Lindsay Lohan 8.4% (45)
Nicole Richie 38.3% (205)
Mary Kate Olsen 13.1% (70)
Jessica Biel 6.2% (33)
Jessica Alba 29.5% (158)
Kate Bosworth 4.5% (24)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama