Superjednoduchá diéta

27. července 2007 v 10:32 | Thinana |  Diéty
Prečo sa raz neriadiť pri diéte niečím netypickým, napriek tomu však veľmi zdravým? Tušili ste, že prirodzená farba potravín súvisí s ich zložením, a práve vďaka tomu môžete rôznofarebné potraviny kombinovať tak, aby prospeli svojej postave i zdraviu?

V minulosti ľudia nerátali kalórie a nezisťovali koľko tukov či soli je v ich pokrmoch. Napriek tomu vedeli, čo je pre nich zdravé a z čoho môžu profitovať. A práve preto už po stáročia platí, že čím farebne pestrejšie jedlo na vašom tanieri bude, tým zdravšie sa stravujete. A to je dôležité hlavne pri chudnutí.
Účínky farieb
Rôzne potraviny majú rôzny vplyv na náš organizmus, a to vďaka svojej farbe a štruktúre. Keďže každá potravina má svoje špecifické účinky, mali by sme kvôli rovnováhe konzumovať potraviny všetkých farieb vo vyváženom pomere.
Potraviny červenej farby telu dodávajú životnú energiu, motivujú a pomáhajú na cesta za úspechom. Mali by ich do svojho jedálneho lístka zaradiť hlavne tí, ktorí trpievajú depresiami. Povzbudzujúco pôsobí aj oranžová farba , má aj liečivé účinky. Rozprúdi imunitný systém a vaša myseľ bude v pozore. Tiež odblokuje emócie a spája sa so sexualitou. Oranžové potraviny v sebe obsahujú antioxidanty, ktoré sú dôležité pre naše bunky.
Červené potraviny: červená kapusta, červené papričky a chilli, červené mäso, červená fazuľa, červené ovocie
Oranžové potraviny: mrkva, tekvica, pomaranče, mandarínky, marhule, broskyne, vaječné žĺtka, melóny
Žlté potraviny: kukurica, niektoré tekvice, citróny, ananás, banán, grapefruit, žlté strukoviny, semená, orechy, ryža, maslo
Zelené potraviny: zelené papričky, šalát, uhorky, kapusta, brokolica, cukina, artičoky, zeler, špenát, kivi, limety, olivy
Modré potraviny: slivky, morské rastliny, čučoriedky, čierne olivy, hríby, sušené hrozienka, sójová omáčka
Fialové potraviny: baklažán, červená cibuľa, fialové papričky, červené grapefruity, červené slivky

Zlatým pravidlom zdravého stravovania je dostatok ovocia a zeleniny, podľa lekárov až päť dávok denne. Ovocie kombinujte s ovocím, zeleninu so zeleninou, nemiešajte ich navzájom, na tanieri by však mali byť vždy čo najpestrejšie farby.
Nebojte sa väčších dávok ovocia a zeleniny. Zlepšia vaše trávenie a zasýtia natoľko, že nebudete cítiť potrebu jesť nič ďalšie, hlavne nie kalorické bomby, ktorým nejeden z nás vďačí za pár kilogramov navyše.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Čo si myslíte.....? Mám...

Schudnúť 23.9% (79)
Držať si váhu 42.3% (140)
Pribrať 33.8% (112)

Komentáře

1 marty321 marty321 | Web | 4. ledna 2009 v 17:49 | Reagovat

chcete zhubnout? pak nic neřešte a okamžitě klikejte na web...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama